Páginas

jueves, 19 de marzo de 2020

Reflexió sobre el possible desenvolupament de l'exemple de la prova pràctica proposada pel departament d'ensenyament a les oposicions a mestre de taller de fotografia i processos de reproducció

Mafa Alborés: Imatge Fotogràfica editada digitalment per a Fotogravat


Ens trobem confinats als nostres domicilis per emergència sanitària a tot el país tot coincidint amb el nostre propi aniversari, amb el dia del pare pocs dies desprès, i amb la recent publicació per part del departament d'ensenyament dels Exemples de supòsits pràctics per a les properes oposicions a cossos docents que ens afecten molt directament.
Hi ha coses dificils d'entendre per a aquells que no pertanyen als cossos de funcionaris interins o substitus i encara menys per qui no pertany a aquest grup en el camp de l'ensenyament (o l'educació, segons s'anomeni el departament depenent de la força política que el regent en un moment històric determinat).

Aquesta entrada només pot ser entesa en la seva totalitat per aquells que, com un servidor, es troben implicats directament en aquest procés o ho han estat algun cop.

Després d'haver estudiat Filologia i enllestir una Llicenciatura (allò que actualment anomenen un grau) en Belles Arts (especialitat d'Imatge) i un Doctorat (en Teoria i Història de la Imatge, al departament de Imatge i Disseny de la Facultat de Belles Arts de Barcelona) tinc força clar què hi ha de real i de simulacre als ensenyaments artístics, i més tenint en compte que la meva experiència anterior als ensenyaments artístics van ser a l'ensenyament en altres àmbits, i en classes de reforç destinades a solucionar allò que alumnes i professors no havien resolt als ensenyaments reglats, i en un temps de un parell de mesos abans de les proves de Setembre (evidentment, si no aconseguia els meus/seus objectius, la clientela desapareixeria) la qual cosa suposava aprofitar el temps i aprendre de debò els continguts o si més no allò necessari per aprovar els examens.
Més tard, estudiant filologia, també vaig practicar diversos oficis relacionats amb les arts, des de la il·lustració publicitària i el còmic fins a les decoracions murals, tot passant, més tard, per la fotografia, la il·lustració i el disseny gràfic a l'àmbit d'un estudi de disseny. Més endevant vaig tenir experiències relacionades amb la decoració, l'escenografia i la direcció artística al cinema i a àmbits d'exposicions temàtiques i museístiques. Tot i no constituir la meva primera opció ni el meu objectiu professional, vaig optar també pels ensenyaments artístics apuntant-me a llistes de substituts i interins tot i no tenir clar que tingués tot el que cal per oferir com a professor o com a mestre de taller, però la supervivència mana i el recursos s'han d'ampliar lo més possible. Al cap i a la fi, vaig complementar les meves activitats professionals amb la de docent de Dibuix, Educació Visual i Plàstica i Volum durant uns vuit anys a l'àmbit de l'ensenyament secundari a diferents centres concertats a Barcelona.


Mafa Alborés: Imatge editada per a Fotogravat
Un cop vaig ser cridat per primer cop a cobrir una plaça d'interí (a l'especialitat de Mitjans Informàtics a la EASD d'Olot), em vaig dedicar en cos i ànima a l'activitat docent en les especialitats d'arts plàstiques i disseny, tot i dubtar sempre, sanament, de la meva pròpia idoneïtat.

M'explico molt breument: durant els meus estudis de belles arts no vaig aprendre res substancialment necessari per desenvolupar les activitats artístiques que vaig portar a terme professionalment a la pràctica, i molt menys allò que s'espera d'un professor de dibuix a l'àmbit del batxillerat (gairebé tots els companys que conec en aquest àmbit han hagut de fer cursos de formació de postgrau en geometria descriptiva i dibuix tècnic per estar a l'alçada de les circumstàncies), y els coneixements tècnics i pràctics obtinguts a l'especialitat d'Imatge (foto, cine, video) eren molt minsos per oferir res significatiu al mon professional audiovisual. Qualsevol estudiant de cicles formatius de grau superior o de formació professional estaba per sobre d'aquestes expectatives, i només l'experiència i l'aprenentatge com a meritori a empreses reals donaven la capacitació necessària.

De fet, potser per això existeix la diferenciació entre el cos de professors, de perfil teòric, acadèmic, reflexiu i profund (en un mon ideal) davant del cos de mestres de taller, sortits de la formació professional i artística, tècnics amb experiència i als que no s'els exigeix un títol universitari, però que aporten habilitats professionals, tècniques i tecnològiques per portar a terme els procediments i processos propis dels estudis artístics i professionals que defensen. Tot i això, el criteri de selecció a les llistes d'interis i substitus a cossos docents es regeix per antiguitat i asignacions d'especialitats segons titulació i estudis aportats, i, segons això, al meu cas, per exemple, jo podia optar a set especialitats per la meva titulació.

Mafa Alborés: Fotogravat
Desprès de dos anys com a coordinador de mitjans informàtics a l'escola d'arts plàstiques i disseny d'Olot, tot i no haver estat preparat mai per això durant els meus estudis (i havent d'espabilar-me pel meu compte per estar a l'alçada, per suposat), vaig ser requerit per una altra plaça com a mestre de taller de fotografia a l'escola d'arts plàstiques i disseny de l'Hospitalet de Llobregat (EASD Serra i Abella).

En tots dos casos havia de defensar mòduls (asignatures) que poc o res tenien a veure amb l'especialitat del meu contracte, però que algú havia de fer, tot i què, per exemple, en el cicle de Fotografia, la tècnica fotogràfica hauria d'estar impartida per un mestre de taller i no pas per un professor i durant uns anys no va ser així. Per què? Senzillament perquè tots a les llistes erem igualment llicenciats, no pas professionals amb títol, o si més no, no sempre professionals del camp específic a cobrir, o amb prou experiència per fer-ho amb la solvència desitjable o per rebutjar-lo vist el panorama d'ofertes laborals més competitiu del món real (incloent-hi l'ensenyament artístic privat). Així, doncs, l'esforç personal per estar a l'alçada d'allò esperat pels alumnes (allò que nosaltres mateixos hauriem desitjat com a alumnes) ha estat sempre molt alt per part de tots nosaltres en un moment o un altre que hem hagut d'impartir continguts dels quals no sempre tenim experiència professional directa o ja fa temps que no en tenim i no estem prou actualitzats. I llavors tant fa que siguis professor de cicles formatius o mestre de taller, perquè senzillament has d'omplir els forats horaris i els mòduls que el teu centre necessiti en aquell moment. I és que les necessitats reals dels centres no sempre coincideixen amb les expectatives de ningú, sigui alumne, professor, coordinador o director del mateix.

Mafa Alborés: Fotogravat
Potser per això i altres aspectes que no tenim prou espai per exposar, pensem que no té gaire sentit actualment establir una diferència salarial i contractual a les especialitats de Professors i Mestres de Taller d'arts plàstiques i disseny, i de fet fa no gaire el mateix departament d'educació parlava d'eliminar el cos de mestres de taller.

Tot i això, a la recent convocatòria de places per oposició, s'en convoquen quatre especialitats. En el cas de Mestres de Taller de Fotografia i Processos de Reproducció s'en convoquen quatre places. Feia més de dotze anys que no es convocava aquesta especialitat, tot i què només es va cobrir una l'últim cop, quedant la resta (tres, si no recordo malament) desertes.

Va ser en aquest momet, per cert, que havent impartit mòduls reservats suposadament a professor de Fotografia, tot just abans d'aquelles oposicions em van donar les Tècniques Fotogràfiques reservades als mestres de taller, però que fins el moment jo no havia desenvolupat a classe i per tant no havia treballat com cal a la seva programació per defensar de forma madura i segura davant un tribunal, i que més aviat demanaven la meva atenció cara a la seva impartició a l'aula amb grups concrets amb necessitats concretes (i coneixements previs, per cert, per assimilar els continguts tècnics i teòrics, força escassos -els alumnes de cicles artístics no s'ajusten a un perfil científic, ni tècnic, però tampoc humanístic, si hem de dir la veritat que ens trobem al dia a dia-).

Mafa Alborés: Fotogravat i estampació mixta
Crec que costa uns anys, uns quants cursos, endreçar com cal els continguts i objectius d'un mòdul per poder dir que es domina des del punt de vista didàctic i pedagògic a més de tècnic.

Desprès de dotze anys com a mestre de taller de foto, molts d'ells preguntant-me què feia un dibuixant, un il·lustrador, un modelista, fent de professor de fotografia, puc dir que per fi havia trobat estratègies per sentir que ho feia bé fins el punt que, quan les circumstàncies em van portar a ocupar una plaça de dibuix artístic i color, preguntar-me què feia doncs un de foto impartint dibuix al cicle de còmic, especialitat per la qual, en principi, jo havia començat les meves activitats artístiques fa molts anys, i a la qual desenvolupo actualment la meva tasca docent amb satisfacció i a més amb tot lo après a l'àmbit de la fotografia, que d'altra banda es complementa òptimament amb el món del còmic i la il·lustració.

En aquest blog hem anant mostrant i desenvolupant alguns dels continguts i activitats que hem impartit ja no tan sols com a mestre de taller, sinò amb mòduls en principi reservats al genuïns professors de l'especialitat de fotografia, com ara la foto comuna a altres cicles artístics d'altres especialitats, la qual cosa crec que m'ha beneficiat (i espero que també als meus alumnes) gràcies a la polidisciplinaritat implícita en l'impartició d'aquests continguts.
Així ho volem fer constar a les diferents pàgines d'aquest blog i a moltes entrades específiques, i crec que ha quedat reflectit en el desenvolupament dels continguts propis de la Tècnica Fotogràfica al mòdul de Fotografia com a matèria comuna a diferents cicles com ara al de Gràfica Audiovisual, al de Il·lustració, Animació Audiovisual, Gràfica Impresa i altres. Això no vol dir que creiem que hem arribat a l'excelència com docents, ni molt menys, però sí a una certa experiència que ens capacita para tenir una opinió mínimament considerable sobre la forma en que es desenvolupen les proves teòriques, curriculars i pràctiques d'aquestes especialitats.

En el cas d'enguany, hem detectat a la prova pràctica proposada com a exemple pel departament unes certes ambigüitats (que hem destacat en negreta cursiva) a la seva redacció que només serveix per desconcertar i augmentar el nivell d'estrés als participants a les proves, més si tenim en compte que, un cop defensada la programació didàctica, la seva superació és imprescindible per optar a fer la part teòrica pel seu caràcter eliminatori.
A més a més, si tenim en compte els molts factors a tenir en compte en el desenvolupament transversal dels mòduls implicats i a la problemàtica real del seu desenvolupament quotidià a l'aula ens trobem davant d'uns problemes de difícil exposició en les poques hores que es donen per resoldre la prova:



Sou un/a mestre de taller que treballa amb els alumnes dels cicles formatius de Grau superior de Gràfica Impresa i d’Il·lustració

S’han agrupat en el taller per a portar a terme l’activitat els alumnes dels cicles del CFGS de Gràfica Impresa i els del CFGS d’Il·lustració. Els alumnes d’Il·lustració tenen classe del mòdul de Tècniques gràfiques industrials 2 hores a la setmana, una d’elles amb el grup complet a l’aula i una altra amb la meitat dels alumnes. Els alumnes de Gràfica Impresa tenen classe del mòdul de Producció gràfica industrial 4 hores a la setmana, dues d’elles amb el grup, dues d’elles amb el grup sencer i dues més amb la meitat dels alumnes.

Heu preparat una activitat d’una activitat de fotogravat per treballar de forma col·laborativa, on es combina la tècnica fotogràfica per a la captació de la imatge i la posterior impressió.


Intentarem, doncs, fer una proposta de resolució d'aquesta prova pràctica sense tenir clar si durant la sessió hauríem de portar a terme, de forma pràctica a un taller condicionat, la preparació d'una imatge digital adequada per a la seva reproducció com a fotogravat o a l'enllestiment d'una planxa de fotogravat i la seva reproducció sobre paper sense oblidar tots el factors curriculars que cal tenir en compte. Hem destacat en blau els aspectes a tenir en compte a l'àmbit del cicle de Il·lustració i en verd al de Gràfica Impresa. Al desglosament curricular dels continguts, objectius, criteris d'avaluació i competències, hem visibilitzat destacant cromàticament la tipografia dels apartats considerats rellevants en aquesta suposada pràctica concreta.

Potser això pugui servir per fer-se una idea de la feina preparatòria que qualsevol docent ha de tenir en consideració quan desenvolupa les seves tasques diàries al centre:

PROVA PRÀCTICA: FOTOGRAFIA I PROCESSOS DE REPRODUCCIÓ




Sou un/a mestre de taller que treballa amb els alumnes dels cicles formatius de Grau superior de Gràfica Impresa i d’Il·lustració
S’han agrupat en el taller per a portar a terme l’activitat els alumnes dels cicles del CFGS de Gràfica Impresa i els del CFGS d’Il·lustració. Els alumnes d’Il·lustració tenen classe del mòdul de Tècniques gràfiques industrials 2 hores a la setmana, una d’elles amb el grup complet a l’aula i una altra amb la meitat dels alumnes. Els alumnes de Gràfica Impresa tenen classe del mòdul de Producció gràfica industrial 4 hores a la setmana, dues d’elles amb el grup sencer i dues més amb la meitat dels alumnes.
Heu preparat una activitat de fotogravat per treballar de forma col·laborativa, on es combina la tècnica fotogràfica per a la captació de la imatge i la posterior impressió.
 






Qüestions prèvies
1.      Feu una descripció dels equips fotogràfics per a la realització de la presa de la imatge i els procediments operatius de control tècnic.
2.      Feu una descripció comparativa de la tècnica del fotogravat tradicional amb la producció híbrida analògica-digital.
3.      Realitzeu una demostració pràctica dirigida al grup classe de realització d’un fotogravat.

Elaboració d’una situació d’aprenentatge

1.      Feu una descripció detallada del desenvolupament de la sessió de treball de fotogravat, la seva gestió a l’aula, tenint en compte les activitats l’organització i el treball de l’alumnat d’ambdues especialitats.
2.      Descriviu la metodologia emprada, els procediments, processos i l’organització dels equips, així com les estratègies per garantir la participació de tots els membres que els formen.
3.      Concreteu els aprenentatges competencials que preveieu que adquireixen els alumnes en aquesta sessió.
4.      Concreteu els elements relacionats amb l’avaluació dels aprenentatges previstos a la sessió.








Qüestions prèvies:

1.      Descripció dels equips fotogràfics per a la realització de la presa de la imatge i els procediments operatius de control tècnic.
En primer lloc caldria aclarir que tot i que el plantejament d’aquesta proposta així ho recomana, no caldria desenvolupar necessàriament l’activitat de pràctica del fotogravat partint de preses fotogràfiques realitzades a classe, i per tant no consideraríem imprescindible disposar de càmeres i material d’il·luminació.

Tot i això, tot deduint que s’espera de nosaltres que així ho fem, caldria associar el resultat final de la pràctica de fotogravat a una proposta inicial de presa fotogràfica relacionada amb les activitats del mòduls proposats a l’àmbit concret de tots dos cicles, i, en ambdós casos no creiem que sigui imprescindible partir de preses fotogràfiques pròpies ni tan sols d’imatges fotogràfiques, sinó més aviat de dissenys o propostes gràfiques elaborades pels alumnes que puguin ser reproduïdes mitjançant la tècnica del fotogravat. En cas de preferir incloure una pràctica fotogràfica prèvia, aquesta podria ser portada a terme amb llum natural o amb llum artificial, i, en aquest cas hauríem de concretar si la portem a terme amb equips de llum contínua o amb flaixos d’estudi. Seria bo tenir-ho en compte per a una possible coordinació amb el mòdul de fotografia de tots dos cicles i escollir una activitat de presa fotogràfica anterior per fer servir les imatges resultants i escollir-les per a la seva edició cara a la seva impressió sobre paper polièster per fer-les servir com a Lit a la insoladora al moment d’enllestir les planxes de fotogravat.

Partirem, doncs, d’aquest supòsit i suggerirem als alumnes la realització d’un bodegó fotogràfic o oferir la possibilitat d’un retrat d’estudi per disposar d’una imatge fotogràfica a la qual aplicarem posteriorment els processos adients per tal de reproduir-la mitjançant el fotogravat. En tot cas, com apuntem, es podria coordinar transversalment amb el mòdul de fotografia, tot tenint en compte que tant a la UF 2 com, sobretot, a la UF 3, es considera l’aplicació de tècniques que es puguin portar a terme en relació al tractament de la imatge i a l’aplicació de la fotografia a projectes de l’especialitat, la qual cosa es contempla tant al cicle de Il·lustració com al de Gràfica Impresa

Fotografia
99
hores
6
ECTS
UF1. Llenguatge fotogràfic.
1 ECTS
UF2. Tècnica fotogràfica i
tractament de la imatge.
2 ECTS
UF3. Fotografia aplicada a
projectes de l’especialitat.
3 ECTS


Per tant, haurem de disposar d’un espai-plató per a la presa fotogràfica dotat de suports de lluminàries de flaix, en un nombre mínimament desitjable de tres i no inferior a dos per disposar d’un esquema d’il·luminació bàsic amb el qual explicar les llums principals, de farciment i d’efecte, tot i què per les característiques de la reproducció fotolitogràfica a una tinta, tindríem prou amb un sol focus de llum dura, sense difusor, per tal d’aconseguir una imatge molt contrastada si volem evitar l’ús de trames per aconseguir tons mitjos. Seria bo, doncs, disposar de peus de focus o de pantògrafs suspesos del sostre en guies per tal de manegar adequadament els focus, unitats de flaix bowens, per exemple, que podríem fer servir com a llum contínua utilitzant les llums de modelat mesurant amb la càmera o en modus flaix si els alumnes estan iniciats en mesura incident amb exposímetre de mà o volem aprofitar la vinentesa per fer-ho, en cas de disposar-ne.
Caldrà disposar de trípodes i càmeres rèflex digitals (preferentment) per a cada tres alumnes com a màxim per equip de treball.

En cap moment d'aquesta proposta es parla de nombre d'alumnes, però sí d'ajuntar dos grups de dos cicles en una activitat de taller que exigeix l'ús d'espais específics, com ara sala d'ordinadors, plató fotogràfic i taller de gravat amb insoladora(s). Tot depenent del tamany i capacitat d'aquests espais i del nombre d'alumnes per grup podrem enllestir l'activitat amb tots simultàniament o no, la qual cosa ja és normalment complicada amb un grup no combinat d'un mateix curs. Cal tenir en compte que aquest nombre pot oscil·lar entre els 15 i els 35 o més alumnes per grup, sense especificar si el mòdul en qüestió es desenvolupa a primer curs (normalment més nombròs) o a segon. Tot tenint en compte que la fotografia comuna es desenvolupa generalment a 1er curs, ja ens trobem amb un problema de coordinació transversal amb aquesta assignatura, donat que les UFs 4 ( a gràfica impresa) i 3 (a il·lustració) semblen les més adequades per incloure aquesta activitat i, pel seu ordre temàtic, exigeixen un ordre cronològic que les situa a segon curs. Parlem, doncs d'alumnes de segon, que en una situació optimista oscil·larien entre uns 10 i uns 25 per grup, la qual cosa suposa coordinar el treball de taller d'entre 20 i potser gairebé 50 alumnes tot coincidint horari amb Tècniques d'expressió gràfica (UF3. Maneig i experimentació
amb les tècniques d'expressió gràfica.) i Producció gràfica industrial (UF4. Sistemes d'impressió: nous suports i formats, tot i què també tindria sentit a
UF1. Anàlisi i preparació d'arxius per a la producció gràfica i a
UF2. Materials, suports i sistemes d'impressió).

Precissarem, doncs, d'un espai on poder distribuir per torns grups d'alumnes desitjablement no superiors a 25, la qual cosa suposa uns 12-13 alumnes per grup-cicle, i precisarem de dues hores setmanals per desenvolupar la pràctica, que ens ocuparà no menys de 2h per sessió. Això suposa planificar la coordinació de coincidència horària de tots dos grups-cicle durant unes quatre setmanes si volem dedicar una sessió a presa fotogràfica, una altra a edició-optimització d'imatges per a la seva impressió en fotogravat i com a mínim una més per la insolació i revelat de les planxes, la seva preparació per a l'entintat i l'estampació amb paper a la premsa. Si les sessions son setmanals, ens portarà gairebé un més enllestir-les, per la qual cosa, suposem que aprofitem la vinentesa d'unes jornades d'activitats a l'escola per poder desenvolupar l'activitat com un taller d'adscripció voluntària i amb limitació de places.

Tenint en compte que volem portar a terme la realització de fotogravats  hibridant les tècniques tradicionals analògiques i digitals enllestirem els arxius digitals resultats de les preses fotogràfiques per optimitzar la seva reproducció a planxes litogràfiques offset, que ens sembla la tècnica més adient per desenvolupar l’activitat. Això suposa que al taller disposarem d’una insoladora i, per suposat, d’ordinadors amb el programari necessari per a l’edició de les imatges (Adobe Photoshop), i d’un espai adequat per a la preparació de les planxes i el seu revelat i rentat, així com d’un espai amb taules per a treballar amb el paper, poder tallar-lo i disposar-lo amb les planxes resultants del procés precedent un cop entintades i per suposat necessitem un tòrcul o premsa per a la seva transferència al suport de paper.

Dins del fotogravat existeixen diferents tècniques: film fotosensible, planxes de fotopolimer, o les planxes litogràfiques offset, allò que anomenem normalment fotolitografia, I que ens semblaria el suport adequat per portar a terme l’activitat entenent tant els aspectes físics de les tècniques analògiques com les possible dreceres que podem aprofitar fent server eines digitals. Comparar tots dos aspectes d’aquest procés ens sembla especialment oportú tant des del punt de vista de l’estudiant d’il·lustració com del de gràfica impresa.

Plantejarem, per tant una descripció comparativa de la tècnica del fotogravat tradicional amb la hibridació analògica-digital de la fotolitografia amb planxes offset:

Amb aquest procés hem de tenir en compte que podem desenvolupar diferents metodologies de treball que potser podríem adaptar a les aptituds dels alumnes tot atenent a la diversitat:

-Podem treballar de manera manual, dibuixant o pintant directament amb diferents materials, com ara retoladors, bolígrafs, pinzells o ceres, per exemple, a sobre d’un full transparent d’acetat o polièster.

-També podem desenvolupar la fase inicial de l’activitat tot treballant de manera digital, es a dir: reproduint una imatge fotogràfica, i, per fer un fotogravat d’edició digital necessitarem enllestir un LIT prèviament amb una impressora làser. Aquesta part del procés que podem desenvolupar digitalment constitueix la novetat respecte al procediment analògic tradicional, en el qual hauríem de fer un negatiu LIT d’alt contrast tot interposant un altre amb una trama que possibilités la reproducció del grisos, o en tot cas reproduir la imatge directament en un lit d’alt contrast, la qual cosa suposa l’elecció d’una estètica de blocat que pugui ser reproduïda òptimament mitjançant aquest procés que no admet gradacions tonals, sinó taques planes d’una tinta. (veure el punt 3)

3.      Demostració pràctica dirigida al grup classe de realització d’un fotogravat
a-     Un cop hem realitzat i emmagatzemat la imatge fotogràfica en suport digital (format d’arxiu jpg, tiff, pdf o psd) la tractarem per optimitzar els resultats. Enc as d’haver inclòs elements tipogràfics és prefible traçar-los. La resolució òptima per a impressió làser que hauriem d’ajustar hauria de ser de 150 dpi. Tractarem una imatge monocroma per tal de no complicar l’activitat, pero deixant clar que si volguèssim fer una en color hauriem de repetir el procés amb les imatges obtingudes de tots els canals CMYK de la imatge. Nosaltres recomanem treballar amb la nostre imatge en escala de grisos.
b-     Rectifiquem els nivells de blanc i negre: Recomenem aclarir o sobreexposar una mica els tons, donat que les imatges tendeixen a l’enfosquiment en convertir-les a trama i estampar-les manualment.
c-     A Imprimir amb Vista Prèvia, a Ajustar Pàgina, seleccionem l’impressora. Seleccionem la trama per fotolitografia. Des de la finestra d’impressió despleguem les opcions de sortida i posem:
a.      Frequència entre 100 i 120 línies per polzada
b.      Angle: 45
c.      Forma: Rodona
d.      Imprimir sobre polièster. La trama s’utilitza per facilitar l’estampació manual dels originals de mig to. En cas que l’original no tingui grisos no cal aplicar trama. Aquesta també es pot aplicar passant la imatge a mapa de bits o amb l’opció de Photoshop Filtro-Pixelizar-Semitonos de Color, i fer una trama manualment.
                       3.1- Un cop tenim el LIT aplicarem esprai per enfosquir-lo una mica.

            3.2- Enllestim la insoladora a 160 segons. Hi fiquem la imatge del LIT cara amunt i la planxa cara avall, tot tocant la part fotosensible amb la tinta del lit. Un cop havent fet el buit procedirem a insolar la planxa.
                       3.3- Posem el revelador a una cubeta i hi introduïm la planxa. Ho movem fins que veiem clarament la imatge i la planxa de color gris.
                       3.4- Li fem un rentat en aigua per totes dues cares.
                       3.5- Apliquem una capa de goma aràbiga amb una esponja que destinarem exclusivament a aquest ús (en una dilució de 2 cullerades d’aigua petita) i l’eixuguem amb gasa.
            3.6- Per entintar la planxa, aquesta ha d’estar sempre mullada (amb un esprai polvoritzador d’aigua). Així li anem aplicant tinta amb el roleu i aigua amb l’esponja fins que la tinta de la imatge presenta una aspecte brillant. Un cop a punt, li donem una última vegada tinta i assequem la planxa amb un assecador d’aire calent.
                        a. Cal considerar que el fotogravat es pot desenvolupar amb:
                                   - polímer
                                   - offset (planxa fotosensible -lit-)
                                   - Planxa (pedra fotolitogràfica)
                        b. El material d’impressió recomanat seria el següent:
                                   - Japonés (fi, sense cola)
                                   - Occidental (fibrós, amb cós). Recomanem tipus Rosaespina de 300 grams per ser més adequat per a fotogravat.
                                   Servit en rotllo, a la vora mostra una característica “barba” o “rebaba”. En acabar l’impressió hauríem de deixar la rebaba per sota de la imatge o al seu costat   dret, tot deixant prou marge per respirar el centrat de la imatge i deixant en aquest el nom del fabricant del paper. Normativament es talla amb regle (mai amb cúter o tisora)
Si fem una sèrie hem d’especificar mitjançant signatura:
a.      PE proves d’estat
b.      PC proves de color
c.      PA prova d’artista (no s’entrega)
d.      Especificació de numeració d’ordre per sèrie d’impressió: 1 / 50 sería l’exemplar més valuós en tenir menys desgast tot i tenir les mateixes característiques que 50 / 50. Han de tenir les mateixes característiques o suposen un altre tiratge o sèrie.
3.7- Si la planxa s’embruta molt, amb Kleener 100 ens podem ajudar per netejar-la.
3.8- Per guardar ben preservada la planxa hem de donar-li una última capa de goma aràbiga.


Elaboració d’una situació d’aprenentatge

1.      Descripció detallada del desenvolupament de la sessió de treball de fotogravat, la seva gestió a l’aula, tenint en compte les activitats l’organització i el treball de l’alumnat d’ambdues especialitats.
2.      Metodologia emprada, els procediments, processos i l’organització dels equips. Estratègies per garantir la participació de tots els membres que els formen.
Seguirem els passos de l’apartat anterior (Demostració pràctica) amb els alumnes tot començant pels apartats a, b i c a l’aula d’ordinadors o fent servir els ordinadors personals dels alumnes que en disposin tot fent servir imatges escollides de les activitats pràctiques desenvolupades al mòdul de fotografia a tots dos cicles, tot i que no és descartable, especialment en el cas del cicle de Il·lustració, experimentar en l’elaboració d’imatges gràfiques amb tintes o retoladors directament sobre el paper polièster, l’acetat o el lit (l’acetat no és sempre recomanable en deformar-se per l’excés de temperatura a la insoladora). De totes maneres, recomanem el desenvolupament d’aquests passos per  comprendre les característiques òptimes de l’arxiu fotogràfic digital i la seva edició en alt contrast o tramat adequadament:

a-Un cop han realitzat i emmagatzemat la imatge fotogràfica en suport digital (format d’arxiu jpg, tiff, pdf o psd) la tractaràn per optimitzar els resultats. En cas d’haver inclòs elements tipogràfics és prefible traçar-los.
La resolució òptima per a impressió làser que els alumnes ajustaràn serà de 150 dpi. Tractaràn una imatge monocroma per tal de no complicar l’activitat, pero deixant clar que si volguèssin fer-ne una en color haurien de repetir el procés amb les imatges obtingudes de tots els canals CMYK de la imatge. Nosaltres els recomanarem treballar amb la seva imatge en escala de grisos.
b-Rectifiquen els nivells de blanc i negre: Recomanarem aclarir o sobreexposar una mica els tons, donat que les imatges tendeixen a l’enfosquiment en estampar-les manualment.
d-     A Imprimir amb Vista Prèvia, a Ajustar Pàgina, seleccionen l’impressora. Seleccionen la trama per fotolitografia. Des de la finestra d’impressió despleguen les opcions de sortida i posen:
a.      Frequència entre 100 i 120 línies per polzada
b.      Angle: 45
c.      Forma: Rodona
d.      Imprimir sobre polièster. La trama s’utilitza per facilitar l’estampació manual dels originals de mig to. En cas que l’original no tingui grisos no cal aplicar trama. Aquesta també es pot aplicar passant la imatge a mapa de bits o amb l’opció de Photoshop Filtro-Pixelizar-Semitonos de Color, i fer una trama manualment.
                       3.1- Un cop tenen el LIT aplicaràn esprai per enfosquir-lo una mica.

Aquesta part del procés es desenvoluparà en qualsevol aula que disposi d’ordinadors per als alumnes o d’espai de connexió per als seus ordinadors portàtils si en disposen. L’aula disposarà d’ordinador per al professor i projector per visualitzar el procés digital pas a pas així com a exemples gràfics que el professor cregui oportuns. És convenient disposar de connexió a Internet per tal de fer servir els recursos on line de l’escola o del mateix professor, com el arxius endreçats a espais comuns com drive, moodle, google class o el blog de classe on es comparteixen continguts, resums teòrics, exemples pràctics o galeries d’imatges (veure, per exemple, http://fotomafa.blogspot.com/ o http://animalinvisible.blogspot.com/ )

Tenint en compte que els alumnes de Gràfica impresa disposen de més hores setmanals de taller, els farem servir com a conductors de la pràctica a les sessions compartides amb els alumnes d’il·lustració com a forma de repàs instructiu dels passos assenyalats, tot repetint el procés dictant-lo als seus companys d’il·lustració i fent-los servir simultàniament d’operaris d’arts gràfiques:

            3.2- Enllesteixen la insoladora a 160 segons. Hi fiquen la imatge del LIT cara amunt i la planxa cara avall, tot tocant la part fotosensible amb la tinta del lit. Un cop havent fet el buit procediràn a insolar la planxa.
                       3.3- Posen el revelador a una cubeta i hi introduixen les planxes exposades. Ho mouen fins que veuen clarament les imatges i la planxes presenten el canvi de color verdós d’origen a color gris.
                       3.4- Fan un rentat en aigua de les planxes revelades per totes dues cares.
                       3.5- Apliquen la capa de goma aràbiga amb les esponges destinades a aquest ús (en una dilució de 2 cullerades d’aigua petita) i les eixuguen amb gasa. Com que els alumnes de Gràfica impresa ja han fet aquest procés, el repeteixen com a operaris per als alumnes d’Il·lustració o millor encara els dirigeixen en aquest procés donant-los les instruccions precises dirigides pel professor.
            3.6- Per entintar la planxa, aquesta ha d’estar sempre mullada (amb un esprai polvoritzador d’aigua). Així els equips d’alumnes (recomanem un mínim de dos i un màxim de quatre, dividits en al menys un de Gràfica impresa i un màxim de tres d’Il·lustració) instrueixen els seus companys en l’aplicació de la tinta amb el roleu, operació que requereix una mica d’experiència per a la seva distribució uniforme i no massa carregada d’excés de tinta, i aigua amb l’esponja fins que la tinta de la imatge presenti l’aspecte característicament brillant que busquem. Un cop a punt, li donen l’última passada de tinta i assequen la planxa amb l’assecador d’aire calent.
                        a. Cal considerar que el fotogravat es desenvoluparà amb offset (planxa fotosensible -lit-) que ja es presenta tractada amb polímer i que per tant els alumnes no han de passar pel procés de la seva aplicació a una planxa de gravat ordinària, tot i que aprofitarem per explicar aquest procés i el que es portaria a terme amb una planxa de pedra fotolitogràfica.
                                  
                        b. El material d’impressió recomanat seria el següent:
                                  
Tal i com hem especificat a l’apartat precedent, recomanem tipus Rosaespina de 300 grams per ser més adequat per a fotogravat.
                                   Servit en rotllo, a la vora mostra una característica “barba” o “rebaba”. En acabar l’impressió hauríen de deixar la rebaba per sota de la imatge o al seu costat dret, tot deixant prou marge per respirar el centrat de la imatge i deixant en aquest el nom del fabricant del paper. Normativament es talla amb regle (mai amb cúter o tisora)
Si fan una sèrie han d’especificar mitjançant signatura:
e.      PE proves d’estat
f.       PC proves de color
g.      PA prova d’artista (no s’entrega)
h.      Especificació de numeració d’ordre per sèrie d’impressió: 1 / 50 sería l’exemplar més valuós en tenir menys desgast tot i tenir les mateixes característiques que 50 / 50. Han de tenir les mateixes característiques o suposen un altre tiratge o sèrie.
3.7- Si la planxa s’embruta molt, amb Kleener 100 ens podem ajudar per netejar-la.
3.8- Per guardar ben preservada la planxa han de donar-li una última capa de goma aràbiga.

3.      Aprenentatges competencials que preveieu que adquireixen els alumnes en aquesta sessió.


Competències dels Cicles Formatius de Grau Superior
1.     Definir, planificar i organitzar processos i procediments de treball amb autonomia en el seu camp professional.
2.     Avaluar i resoldre problemes i contingències en contextos variats i generalment no previsibles, amb comprensió crítica, transferència de sabers i capacitat per a la innovació i la creativitat.
3.     Supervisar objectius, tècniques i resultats del treball personal i dels membres de l’equip, amb lideratge i esperit de millora, garantint la qualitat del procés i del producte o servei.
4.     Aplicar i integrar tecnologies i coneixements avançats o especialitzats en els processos de treball.
5.     Adaptar-se a les noves situacions laborals, mantenint actualitzats els coneixements científics, tècnics i tecnològics relatius al seu entorn professional, gestionant la seva formació i els recursos existents en l’aprenentatge al llarg de la vida, especialment utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació.
6.     Comunicar-se amb els seus iguals, superiors, clients i persones sota la seva responsabilitat, utilitzant vies eficaces de comunicació, transmetent la informació o els coneixements adequats i respectant l’autonomia i la competència de les persones que intervenen en l’àmbit del seu treball.
7.     Generar entorns segurs en el desenvolupament del seu treball i el del seu equip, supervisant i aplicant els procediments de prevenció de riscos laborals i ambientals, d’acord amb el que estableix la normativa i els objectius de l’empresa.
8.     Realitzar la gestió bàsica per a la creació i funcionament d’una petita empresa i tenir iniciativa en la seva activitat professional amb sentit de la responsabilitat social.
9.     Exercir els drets i les obligacions derivades de l’activitat professional, d’acord amb el que estableix la legislació vigent, participant activament en la vida
econòmica, social i cultural.

Perfil professional. COMPETÈNCIA GENERAL del CFGS d’ Il·lustració
1.     Idear i elaborar projectes de l’especialitat d’ il·lustració, amb qualitat formal i funcional (tècnica, artística i comunicativa) a partir d'un projecte propi o d'un encàrrec professional determinat.
2.     Planificar i desenvolupar el projecte de l’especialitat d’il·lustració des de la identificació de l’encàrrec comunicatiu, la definició dels aspectes formals i estètics, funcionals i tècnics adients, fins la realització del producte acabat, responsabilitzant-se de la supervisió del treball tècnic especialitzat i possibilitant  la coordinació del treball en equip.
3.     Planificar i realitzar els controls de qualitat corresponents a les fases diferents del projecte per garantir un producte acabat que compleixi amb els objectius gràfics, comunicatius i expressius exigibles a nivell professional, seguint en tot moment
del procés les normes vigents de seguretat, salut laboral i de protecció del medi ambient.
Perfil professional. COMPETÈNCIES PROFESSIONALS del CFGS d’ Il·lustració
1. Identificar i definir els aspectes artístics, formals, funcionals i tècnics d'un projecte d’il·lustració, així com els elements persuasius, informatius i identificatius d’acord  a les especificacions de l'encàrrec.

2.     Planificar i desenvolupar totes les fases dels projectes d'il·lustració mitjançant les tècniques narratives, gràfiques i estils més adequats a les especificacions narratives i tècniques prèviament determinades i amb el nivell de qualitat exigible professionalment.
3.     Buscar, seleccionar, analitzar i arxivar la documentació i el material gràfic de referència i gestiona les fonts i recursos òptims per a la realització d’un projecte d'il·lustració.
4.     Seleccionar i utilitzar les tècniques i els recursos o estils artístics més adients per donar solució gràfica als objectius comunicatius i expressius, formals, funcionals i tècnics d’un problema comunicatiu de l'encàrrec de projecte.
5.     Atendre adequadament les especificacions d'un encàrrec donat proposant solucions diverses d’il·lustració, orientades a formats i mitjans tècnics diferents.
6.     Dotar al producte d’il·lustració dels elements persuasius, informatius i / o identificatius adequats als objectius de l'encàrrec per comunicar eficientment els missatges adreçats a mitjans d’informació i/o de difusió en diferents suports.
7.     Utilitzar i dominar les tècniques i tecnologies pròpies de l'especialitat, tant en els aspectes teòrics com pràctics, i conèixer tant les especificitats del material i dels equips professionals com la seva cura i manteniment.
8.     Realitzar els originals tenint present les particularitats dels processos de reproducció i/o difusió posteriors i saber realitzar el seguiment i el control de qualitat corresponent.
9.     Transmetre la informació adequada amb precisió i elaborar normes d'aplicació i generar documents que facilitin la comprensió, gestió i posterior evolució del producte d’il·lustració.
10.  Coordinar el treball que es derivi o generi a partir del desenvolupament del projecte d'il·lustració.
11.  Realitzar els controls de qualitat necessaris en cada fase del procés projectual per a l'obtenció d'un producte d’il·lustració de qualitat tècnica, artística i comunicativa i adequat al mitjà gràfic on s’ha d’incorporar.
12.  Conèixer i complir la normativa específica que regula el sector i l'activitat professional.



Mòduls
Hores
lectives
ECTS
Unitats formatives
ECTS
Tècniques d'expressió gràfica
165
hores
9
ECTS
UF1. Suports, eines i materials per
a l'expressió gràfica.
3 ECTS
UF2. Ús i aplicació comunicativa i
expressiva en el dibuix i el color.
3 ECTS
UF3. Maneig i experimentació
amb les tècniques d'expressió gràfica.
3 ECTS
Producció gràfica industrial
132
hores
8
ECTS
UF1. Anàlisi i preparació d'arxius per a la producció gràfica.
1 ECTS
UF2. Materials, suports i sistemes d'impressió.
2

ECTS
UF3. Acabats, post-impressió i control de qualitat.
1 ECTS
UF4. Sistemes d'impressió: nous suports i formats.
4
ECTS

Mòdul formatiu: Tècniques d’expressió gràfica Durada: 165 h. 9 ECTS

Unitats formatives que el componen:

UF1. Suports, eines i materials per a l’expressió gràfica. Durada: 55 h. 3 ECTS


UF2. Ús i aplicació comunicativa i expressiva del dibuix i el color. Durada: 55 h. 3 ECTS


UF3. Maneig i experimentació amb les tècniques d’expressió gràfica. Durada: 55 h. 3 ECTS

Resultats d'aprenentatge, criteris d'avaluació i continguts
Resultats d’aprenentatge
Manipula diferents tècniques en l’experimentació gràfica, amb plantejaments conceptuals i argumentals per la resolució formal d’un treball.
Experimenta amb les possibilitats expressives de las diferents tècniques en funció de les seves preferències estilístiques i artístiques per a incorporar-les a un estil personal.
Desenvolupa les capacitats de comunicació gràfica, la creativitat i l’expressivitat personals.
Criteris d’avaluació
Optimitza els coneixements de les tècniques gràfiques per representar i crear formes i imatges en dues o tres dimensions.
Té cura per la qualitat en els detalls i l’acabat final del treball.
Assoleix les bases per a experimentar de forma personal en mitjans, materials, tècniques i procediments alternatius per al disseny i la il·lustració, sobre la base de necessitats expressives determinades.

(...)
Representació gràfica, il·lustració i fotografia. Collage i fotomuntatge.



Tècniques d’expressió gràfica amb eines i programari digital.
Experimentació amb tècniques mixtes d’expressió aplicades com a recursos gràfics propis.
La il·lustració amb eines i tècniques analògiques, mixtes i digitals. Transferència de resultats analògics i treball des de l’entorn digital.
Metodologia de treball per a la resolució conceptual i formal d'un projecte gràfic personal.

(...)

Perfil professional. COMPETÈNCIA GENERAL del CFGS de Gràfica impresa
1.     Idear i elaborar projectes de l’especialitat de gràfica impresa per a transmetre missatges amb qualitat formal i funcional (tècnica, artística i comunicativa) a partir d'un projecte propi o d'un encàrrec professional determinat per empreses, institucions o altres professionals.
2.     Planificar i desenvolupar el projecte de l’especialitat de gràfica impresa des de la identificació de l’encàrrec comunicatiu, la definició dels aspectes formals i estètics, funcionals i tècnics, fins la realització del producte acabat, responsabilitzant-se de la supervisió del treball tècnic especialitzat i possibilitant la coordinació del treball en equip.
3.     Planificar i realitzar els controls de qualitat corresponents a les fases diferents del
projecte per garantir un producte acabat que compleixi amb els objectius gràfics, comunicatius i expressius exigibles a nivell professional, seguint en tot moment  del procés les normes vigents de seguretat, salut laboral i de protecció del medi ambient.


Perfil professional. COMPETÈNCIES PROFESSIONALS del CFGS de Gràfica
impresa
1.     Realitzar, de manera autònoma, planificar i desenvolupar totes les fases dels projectes de gràfica impresa mitjançant les tècniques gràfiques i estils més adequats a les especificacions narratives i tècniques prèviament determinades i amb el nivell de qualitat exigible professionalment.
2.     Dotar al producte gràfic dels elements persuasius, informatius i / o identificatius adequats als objectius de l'encàrrec i comunicar eficientment idees i missatges publicitaris adreçats a mitjans d’informació i/o difusió diferents, solucionant amb recursos gràfics i tipogràfics els aspectes formals i comunicatius.
3.     Seleccionar i utilitzar les tècniques i els recursos gràfics i tipogràfics més adients per donar solució gràfica als objectius comunicatius, expressius, formals, funcionals i tècnics d’un problema comunicatiu.
4.     Realitzar els controls de qualitat necessaris en cada fase del procés projectual per a l'obtenció d'un producte gràfic imprès de qualitat tècnica, artística i comunicativa i adequat al mitjà gràfic on s’ha d’incorporar.
5.     Transmetre la informació adequada amb precisió i elaborar normes d'aplicació i generar documents que facilitin la comprensió, gestió i posterior evolució del producte gràfic imprès.
6.     Conèixer i complir la normativa específica que regula el sector i l'activitat professional.
7.     Buscar, seleccionar, analitzar i arxivar la documentació i el material gràfic de referència i gestionar les fonts i recursos òptims per a la realització d’un projecte de gràfica impresa.
8.     Atendre adequadament les especificacions d'un encàrrec donat proposant solucions diverses de gràfica impresa, orientades a formats i mitjans tècnics diferents.
9.     Identificar i definir els aspectes artístics, comunicatius, formals, funcionals i tècnics d’un projecte de gràfica impresa d’acord a les especificacions de l'encàrrec.
10.  Utilitzar i dominar les tècniques i tecnologies pròpies de l'especialitat, tant en els aspectes teòrics com pràctics, i conèixer tant les especificitats del material i dels equips professionals com la seva cura i manteniment.
11.  Realitzar els originals tenint present les particularitats dels processos de reproducció i/o difusió posteriors i saber realitzar el seguiment i el control de qualitat corresponent.
12.  Coordinar el treball que es derivi o generi a partir del desenvolupament del
projecte gràfic imprès.


Capacitats clau: COMPETÈNCIES PERSONALS I SOCIALS_TRANSVERSALS
Són capacitats associades a conductes individuals i enteses com a competències transversals per afectar diferents llocs de treball i són transferibles a noves situacions.

El desenvolupament d'aquestes capacitats es relacionen d'una forma causal amb l'èxit en el lloc de treball.


·       Autonomia: capacitat per l’autoconeixement i el control de les seves emocions amb comprensió crítica per a la integració i transferència de sabers, aplicar i integrar els coneixements artístics i tecnològics en la definició i desenvolupament de procediments de treball, fixant-se metes i elements de motivació i ajuda per aconseguir l'èxit, buscant solucions a problemes basant- se en els propis recursos.
·       Iniciativa i innovació: capacitat per formular activament nous plantejaments que s'avancin als canvis de l'entorn, prenent decisions oportunes amb criteri propi, amb predisposició per emprendre accions, crear oportunitats i millorar resultats sense necessitat d'un requeriment extern, adoptant una actitud proactiva i desperta davant la realitat per al desenvolupament de la creativitat i l’esperit emprenedor, amb la maduresa suficient per assumir les conseqüències de l'acció.
·       Relació interpersonal: disposició per participar de manera eficient i constructiva en la vida social, relacionant-se satisfactòriament amb els companys de treball i poder respondre correctament davant les persones, així com per poder resoldre conflictes quan sigui necessari, actuant per mediar, establir i mantenir relacions cordials, recíproques i càlides.
·       Responsabilitat: disposició per implicar-se en el treball, garantir la realització de la tasca, cuidant que el funcionament dels recursos sigui l'adequat, amb la capacitat de prendre decisions, de dirigir una activitat amb responsabilitat de coordinació i supervisió del treball tècnic, respondre del resultat i donar-ne raó.
·       Resolució de problemes: disposició i habilitat d’analitzar la informació necessària per avaluar i donar resposta a situacions previstes i no previstes, mitjançant la recerca de solucions fonamentades, creatives i innovadores dins d’un camp d’estudi o professional, mitjançant l'organització i/o aplicació d'una estratègia o seqüència operativa - identificació del problema, diagnòstic, formulació de solucions i avaluació - definida o no per trobar la solució que respongui de la millor forma possible al problema.
·       Treball de forma autònoma: disposició i habilitat per resoldre problemes de manera individual tot prenent decisions amb propostes pròpies i innovadores, cercant l’assessorament d’experts en certes etapes o tasques concretes, si es considera necessari.
·       Treball en equip: disposició i habilitat per col·laborar de forma activa i coordinada en un projecte comú, formant part d’un grup, treballant junts per a obtenir un objectiu proposat, oposat a fer-ho individualment o competitivament.
·       Organització del treball: disposició i habilitat per crear les condicions adequades d'utilització dels materials i els recursos humans, distribuir les funcions entre els integrants d’un grup, definir els procediments i coordinar les accions per a desenvolupar les tasques amb el màxim d'eficiència.
·       Competència comunicativa: capacitat de comunicar els seus coneixements, idees, habilitats i activitats en contextos professionals als seus iguals, supervisors, clients i persones sota la seva responsabilitat.
·       Aprendre a aprendre: tenir les estratègies d’aprenentatge necessàries per avançar en la seva formació de manera autònoma, amb maduresa per innovar en la seva aplicació i progressar en l’aprenentatge i formació a nivells superiors, inclou tant el pensament estratègic com la capacitat d'autoavaluar- se, i el maneig eficient d'un conjunt de recursos i tècniques de treball intel·lectual per transformar la informació en coneixement propi.








Mòdul formatiu: Producció gràfica industrial 

Durada: 132 h. 8 ECTS

Unitats formatives que el componen

UF1. Anàlisi de projectes i preparació d'arxius per a la producció gràfica. Durada: 15 h. 1 ECTS

Resultats d'aprenentatge, criteris d'avaluació i continguts
Resultats d’aprenentatge
Analitza i diferencia els diferents tipus d'originals considerant els processos i factors que intervenen en la reproducció.
Interpreta les característiques de projectes gràfics, triar el sistema d'impressió més adequat i preparar originals i arxius per a la seva posterior reproducció.
Configura adequadament arxius per a impremta.
Criteris d’avaluació
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Reconeix els diferents tipus d'originals i triar el sistema d'impressió més adequat.
Gestiona de forma correcta i eficient els elements que intervenen en la reproducció i impressió d'un projecte gràfic.
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Du a terme els processos adequats per fer possible la reproducció de l'original gràfic. Prepara originals i configurar correctament arxius per a impremta.
Configura adequadament arxius per a impremta.
Continguts
Tipus d'originals. Característiques. Color. Directes. Quadricromia.
Sistemes d'impressió. Tècniques, procediments, materials i equips. Originals gràfics idonis en cada sistema d'impressió.



Realització de pressupostos. Optimització de recursos.
Sistemes d'impressió. Tècniques, procediments, materials i equips. Originals gràfics idonis en cada sistema d'impressió.
Realització de pressupostos. Optimització de recursos. Preparació d'arxius per a impremta. Formats i configuracions.
Les noves tecnologies en els processos de reproducció i impressió industrials. Realització de pressupostos. Optimització de recursos.

UF2. Materials, suports i sistemes d'impressió. Durada: 36 h. 2 ECTS

Resultats d'aprenentatge, criteris d'avaluació i continguts
Resultats d’aprenentatge
Defineix i diferencia els diferents tipus d'impressió industrial i les seves particularitats. Tria els suports gràfics idonis per a un projecte determinat.
Optimitza els elements que intervenen en la fase de reproducció d'un projecte gràfic. Valora la presència de les noves tecnologies a la producció gràfica industrial.
Realitza el seguiment del producte imprès en totes les fases de reproducció i impressió i els controls de qualitat corresponents.
Criteris d’avaluació
Diferencia les tècniques, procediments, materials i instruments corresponents als sistemes d'impressió industrial.
Tria amb arguments el suport d'impressió més adequat a un projecte gràfic.
Analitza i valora els àmbits d'actuació i la influència de les noves tecnologies en la indústria gràfica.
Gestiona de forma correcta i eficient els elements que intervenen en la reproducció i impressió d'un projecte gràfic.
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Gestiona de forma correcta i eficient els elements que intervenen en la reproducció i impressió d'un projecte gràfic.
Continguts
Suports d'impressió.
Sistemes d'impressió. Tècniques, procediments, materials i equips. Originals gràfics idonis en cada sistema d'impressió.



Postimpressió. Acabats.
Realització de pressupostos. Optimització de recursos.
Les noves tecnologies en els processos de reproducció i impressió industrials. Seguiment i control de qualitat en els procediments de reproducció i impressió. Ajustos, correccions i modificacions.

UF3. Acabats, postimpressió i control de qualitat. Durada: 15 h. 1 ECTS

Resultats d'aprenentatge, criteris d'avaluació i continguts
Resultats d’aprenentatge
Tria els suports gràfics idonis per a un projecte determinat.
Optimitza els elements que intervenen en la fase de reproducció d'un projecte gràfic. Valora la presència de les noves tecnologies a la producció gràfica industrial.
Realitza el seguiment del producte imprès en totes les fases de reproducció i impressió i els controls de qualitat corresponents.
Criteris d’avaluació
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Tria de forma argumentada el suport d'impressió més adequat a un projecte gràfic.
Gestiona de correcta i eficient els elements que intervenen en la reproducció i impressió d'un projecte gràfic.
Analitza i valora els àmbits d'actuació i la influència de les noves tecnologies en la indústria gràfica.
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Tria amb criteri argumentat el suport d'impressió més adequat a un projecte gràfic.
Continguts
Postimpressió forma. Acabats. Suports d'impressió.
Realització de pressupostos. Optimització de recursos. Les noves tecnologies en els processos de postimpressió
Seguiment i control de qualitat en els procediments de postimpressió. Ajustos, correccions i modificacions.




UF4. Sistemes d'impressió: nous suports i formats. 

Durada: 66 hores 4 ECTS

Resultats d'aprenentatge, criteris d'avaluació i continguts
Resultats d’aprenentatge
Tria els suports gràfics idonis per a un projecte determinat.

Valora la presència de les noves tecnologies a la producció gràfica industrial.

Aplica amb criteri els coneixements dels sistemes d’impressió en projectes de l’especialitat.
Criteris d’avaluació

Tria de forma argumentada el suport d'impressió més adequat a un projecte gràfic.

Analitza i valora els àmbits d'actuació i la influència de les noves tecnologies en la indústria gràfica.
Cerca una presentació original i adequada a un projecte gràfic.
Continguts
Elaboració de maquetes.

Preparació de materials per impressió. L'arxiu de la maqueta. Les fonts. Les imatges. Materials, suports, tintes i vernissos.
Encunys, relleus i estampacions. Plegats i enquadernacions especials.



4     Elements relacionats amb l’avaluació dels aprenentatges previstos a la sessió.

UF3. Maneig i experimentació amb les tècniques d’expressió gràfica. Durada: 55 h. 3 ECTS

Criteris d’avaluació
Optimitza els coneixements de les tècniques gràfiques per representar i crear formes i imatges en dues o tres dimensions.
Té cura per la qualitat en els detalls i l’acabat final del treball.
Assoleix les bases per a experimentar de forma personal en mitjans, materials, tècniques i procediments alternatius per al disseny i la il·lustració, sobre la base de necessitats expressives determinades.

UF1. Anàlisi de projectes i preparació d'arxius per a la producció gràfica. Durada: 15 h. 1 ECTS

Criteris d’avaluació
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Reconeix els diferents tipus d'originals i triar el sistema d'impressió més adequat.
Gestiona de forma correcta i eficient els elements que intervenen en la reproducció i impressió d'un projecte gràfic.
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Du a terme els processos adequats per fer possible la reproducció de l'original gràfic. Prepara originals i configurar correctament arxius per a impremta.
Configura adequadament arxius per a impremta.
Resultats d’aprenentatge
Analitza i diferencia els diferents tipus d'originals considerant els processos i factors que intervenen en la reproducció.
Interpreta les característiques de projectes gràfics, triar el sistema d'impressió més adequat i preparar originals i arxius per a la seva posterior reproducció.
Configura adequadament arxius per a impremta.

UF2. Materials, suports i sistemes d'impressió. Durada: 36 h. 2 ECTS

Resultats d’aprenentatge
Defineix i diferencia els diferents tipus d'impressió industrial i les seves particularitats. Tria els suports gràfics idonis per a un projecte determinat.
Optimitza els elements que intervenen en la fase de reproducció d'un projecte gràfic. Valora la presència de les noves tecnologies a la producció gràfica industrial.
Realitza el seguiment del producte imprès en totes les fases de reproducció i impressió i els controls de qualitat corresponents.

UF3. Acabats, postimpressió i control de qualitat. Durada: 15 h. 1 ECTS

Criteris d’avaluació
Diferencia les tècniques, procediments, materials i instruments corresponents als sistemes d'impressió industrial.
Tria amb arguments el suport d'impressió més adequat a un projecte gràfic.
Analitza i valora els àmbits d'actuació i la influència de les noves tecnologies en la indústria gràfica.
Gestiona de forma correcta i eficient els elements que intervenen en la reproducció i impressió d'un projecte gràfic.
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Gestiona de forma correcta i eficient els elements que intervenen en la reproducció i impressió d'un projecte gràfic.

Resultats d’aprenentatge
Tria els suports gràfics idonis per a un projecte determinat.
Optimitza els elements que intervenen en la fase de reproducció d'un projecte gràfic. Valora la presència de les noves tecnologies a la producció gràfica industrial.
Realitza el seguiment del producte imprès en totes les fases de reproducció i impressió i els controls de qualitat corresponents.

UF4. Sistemes d'impressió: nous suports i formats. Durada: 66 hores 4 ECTS

Criteris d’avaluació
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Tria de forma argumentada el suport d'impressió més adequat a un projecte gràfic.
Gestiona de correcta i eficient els elements que intervenen en la reproducció i impressió d'un projecte gràfic.
Analitza i valora els àmbits d'actuació i la influència de les noves tecnologies en la indústria gràfica.
Analitza i diferencia originals, la preparació, la reproducció i els resultats, utilitzant adequadament el vocabulari tècnic de l'assignatura.
Tria amb criteri argumentat el suport d'impressió més adequat a un projecte gràfic.

Resultats d’aprenentatge
Tria els suports gràfics idonis per a un projecte determinat.

Valora la presència de les noves tecnologies a la producció gràfica industrial.

Aplica amb criteri els coneixements dels sistemes d’impressió en projectes de l’especialitat.

Criteris d’avaluació

Tria de forma argumentada el suport d'impressió més adequat a un projecte gràfic.

Analitza i valora els àmbits d'actuació i la influència de les noves tecnologies en la indústria gràfica.
Cerca una presentació original i adequada a un projecte gràfic.

Paul Taylor: Fotogravat


Exemple de desenvolupament pràctic de la tècnica de fotogravat pel artista americà Paul Taylor en Placa de Coure:

                                                    

Enllaços d'interés:
http://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/professionals/artistics/artsplastdis/titols/

http://ensenyament.gencat.cat/ca/arees-actuacio/professors/oposicions/ingres-acces-cossos-docents/2019/exemple-suposits-practics/

http://ensenyament.gencat.cat/ca/arees-actuacio/professors/oposicions/ingres-acces-cossos-docents/2019/exemple-suposits-practics/

http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/arees-actuacio/professors/oposicions/ingres-acces-cossos-docents/2019/exemple-suposits-practics/cos-mestres-apd/fotografia-processos-reproduccio.pdf  
 Entrades relacionades:

LA VOZ DEL ANIMAL INVISIBLE: Enseñanza y simulacro (El arte de la enseñanza y la enseñanza del arte (II))
http://mafa-elanimalinvisible.blogspot.com.es/2014/03/ensenanza-y-simulacro-el-arte-de-la.html

13 Ene 2014
Hace un tiempo empecé a elaborar una entrada que pretendía ser el inicio de una serie dedicada al Enseñanza del Arte y al Arte de la Enseñanza. Llegué a publicarla pero la retiré para reformarla (básicamente extraer ...
21 May 2012
El bloque inicial facilitado por el seminario “Monstruos, plagas y quimeras” coordinado por Pau Alsina y 
Raquel Renó en la UOC plantea la existencia de tres momentos paradigmáticos en la historia a la hora de dilucidar las ...

El Arte de la Enseñanza y la Enseñanza del Arte. Sobre la condición del docente de artes plásticas, por Mafa Alborés. Proyectos integrados de cómic 2018 EASD Badalona

El Arte de la enseñanza y la enseñanza del arte (III). Humanidades versus Ciencias según Edward Osborne Wilson.

Enseñanza y simulacro (El arte de la enseñanza y la enseñanza del arte (II))

El Arte de la Enseñanza y la enseñanza del arte. Arte y supervivencia.

El arte de la enseñanza y la enseñanza del arte (I)

Arte y ciencia: Metodologías artísticas en la ecología de los medios. Matthew Fuller.

Scott McCloud. El arte de la enseñanza y la enseñanza del arte.

El arte de la enseñanza y la enseñanza del arte

Còm aparèixer a les portades de les revistes d'actualitat?

 Tècniques d'Expressió Gràfica al cicle de Grau Superior de Còmic.

ANNEX A TÈCNIQUES D'EXPRESSIÓ GRÀFICA AL CICLE DE GRAU SUPERIOR DE CÒMIC per Mafa Alborés

Fotografía y técnicas de expresión gráfica. Transversalidad entre fotografía, cómic, animación audiovisual y gràfica audiovisual

Ante la adversidad, todos somos superhéroes. Superhéroes Fotográficos. Un proyecto reivindicativo de las Enseñanzas Artísticas desde la EASD de L'Hospitalet.

Concept Art de Sofía Medina para Romeo, el lobo negro documentado por Nick Jans.

“Tocando con luz objetos cotidianos”. Ana Lucía Sánchez-Stone.

Presa de los animales. Haunted by the Animal STEVE BAKER

 Fotografía y representación

Arte y revolución genética (extracto de "Arte bajo cero" de Joaquín Fargos)

 Manifiesto por una enseñanza pública de calidad

Manifiesto contra los recortes en la enseñanza pública

El Arte de la Enseñanza y la Enseñanza del Arte.

Pasión submarina, didáctica fotográfica y naturalista (y ortopedia fotográfica) de Joan M. Urrios.

Còm aparèixer a les portades de les revistes d'actualitat?

Miscelánea de trabajos fotográficos 

Objetos transparentes y reflectantes por Victor V. Baladoch, Mace Siñska, David Santacruz, Marta Ruiz, Andrea Sanchez, Noa Morales, Marc Segura y Xavier Vicens.

De la pintura a la fotografia a l'Escola d'Art Serra i Abella.

Mace Siñska reinterpreta fotográficamente a Francis Bacon

Reinterpretació d'il·luminacions pictòriques.

Més enllaços d'interés: 

http://lab.cccb.org/ca/el-subjecte-precari-treballadors-culturals-en-lera-digital/


http://serraiabella.blogspot.com.es/2017/07/fotografia.html

http://mafa-elanimalinvisible.blogspot.com.es/search?q=escola+serra+i+abella+ense%C3%B1anzas+art%C3%ADsticas

http://www.christophniemann.com/

http://www.diegomallo.com/

http://mafa-elanimalinvisible.blogspot.com.es/search?q=el+arte+de+la+ense%C3%B1anza+y+la+ense%C3%B1anza+del+arte

http://mafa-elanimalinvisible.blogspot.com.es/search?q=el+arte+de+la+ense%C3%B1anza+y+la+ense%C3%B1anza+del+arte&updated-max=2014-01-13T18:29:00%2B01:00&max-results=20&start=2&by-date=false

http://mafa-elanimalinvisible.blogspot.com.es/search?q=el+arte+de+la+ense%C3%B1anza+y+la+ense%C3%B1anza+del+arte&updated-max=2012-10-04T12:59:00%2B02:00&max-results=20&start=4&by-date=false

http://animalinvisible.blogspot.com/2014/01/?m=0

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=0ZhMhgZwSts&feature=emb_logo

No hay comentarios: