Páginas

lunes, 17 de abril de 2023

Més mostres de treballs d'alumnes en torn a l'observació dels recursos tècnics i estilístics al Corto Maltese d'Hugo Pratt.

 


Referents iconogràfics. Del cinema al còmic. Relació entre "His Majesty O'Keeffe" i Corto Maltese

Actualitzem el contingut que havíem ofert a l'entrada del títol que enllacem sobre aquestes línies per tal d'incloure més mostres de treballs d'alumnes de l'Escola d'Art Pau Gargallo qui, enguany, van tenir l'oportunitat d'anticipar aquesta activitat per fer-la gairebé coincidr amb les jornades anuals de còmic de l'escola organitzades pel departament d'aquesta especialitat.

Tenim la sort de comptar al nostre equip docent amb el Toni Benages, interessant no només com autor i dibuixant destacat al panorama nacional sinò també com a divulgador i comunicador del medi. A més a més, hem comptat amb tallers i xerrades de professionals del còmic i la il·lustració, i molt especialment, amb la pressència de l'estimat i admirat Rubén Pellejero, l'actual dibuixant del mític personatge d'Hugo Pratt, tasca que sens dubte comporta una enorme responsabilitat a nivell gràfic i narratiu, perquè en Corto Maltese és fruit del treball magistral d'Hugo Pratt com autor literari i com artista gràfic. 
 
Sens dubte, els resultats obtinguts pels guions de Juan Díaz Canales i els dibuixos de Pellejero son extraordinaris tot i l'allau d'observadors crítics del llegat del mestre Pratt.

El punt de partida de l'activitat proposada consisteix en estudiar els referents visuals i literaris de Pratt per a la creació d'en Corto. Els alumnes havien de desgranar la informació oferida en l'entrada del blog de classe i realitzar obra gràfica inspirada en les seves tècniques gràfiques.






Corto Maltés (el nom del qual deriva de l'argot andalús i significa "mans ràpides") és un lacònic capità de vaixell que s'aventura a principis del segle XX (1900-1920). Un murri amb un cor d'or, és tolerant i simpatitza amb els desemparats. Nascut a La Valeta el 10 de juliol de 1887, és fill d'un mariner britànic de Cornualles i d'una pitonissa i prostituta andalusa-gitana coneguda com “La Niña de Gibraltar”. De petit, creixent al call de Còrdova, Maltés va descobrir que no tenia la línia del destí al palmell de la mà i, per tant, va tallar la seva pròpia amb la navalla del seu pare, determinant que el seu destí seria el que ell triés.
La lectura favorita de Corto és la Utopia, de Tomás Moro, però mai no s'ho acaba. 

També llegeix llibres de London, Lugones, Stevenson, Melville i Conrad, i cita Rimbaud.



Hugo Pratt va explicar la gènesi del personatge afirmant que necessitava un personatge mediterrani, però que formés part d'una cultura anglosaxona perquè "a la tradició narrativa anglosaxona hi ha més contes de fades, més llegenda".

L'aspecte de Corto Maltés és característic: vesteix predominantment a la moda marinera, amb un abric negre llarg de color blau marí, pantalons blancs amples, una armilla vermella clara, camisa blanca amb el coll pujat i una corbata negra fina; sovint porta un barret blanc de mariner amb visera.  

Gregory Peck a "The world in his arms"

El seu rostre està vagament inspirat en el de Burt Lancaster en la pel·lícula "Sa majestat dels mars del Sud" ("His Majesty O'Keefe") trets físics que es faran menys evidents a les històries posteriors. 


Porta un pendent en forma d'anell a l'orella esquerra (símbol de pertinença a la marina mercant i símbol anarquista recurrent a principis del segle XX). Mesura 1,83 m i té un físic prim i àgil.

Altres referents de la tipologia del personatge al cinema son els de Gregory Peck a "El mon a le seves mans" (especialment per la seva relació d'amistosa enemistat amb "El Portugués" encarnat per Anthony Quinn, que recorda a la rivalitat entre Corto i Rasputín) i molts d'altres encarnats per diferents actors que van participar a produccions d'aventures i galans que van inspirar força l'imaginari del jove Hugo Pratt, com ara els típics personatges encarnats per Stewart Granger. 





Però potser a l'imaginari col·lectiu de la seva època va tenir cert impacte com a imatge del mariner de fortuna, en certa manera l'actualització o modernització del pirata o corsari aventurer el Rock Hudson de "Twylight for the gods", tot i què aquest constitueix més aviat una actualització de la imatge de l'aventurer dels mars de caire decididament més romàntic en el sentit entès pel Hollywood de la seva època, en el sentit de trobar una excusa per enfrontar estereotips d'actrtiu/actor femení i masculí estereotipats a un entorn exòtic i sugestiu.  

És força interessant, en aquest sentit, observar quins trets físics son destacats pels diferents artistes gràfics que reinterpreten les imatges d'arxiu de la producció per els cartells publicitaris de la mateixa a diferents paisos.


Plantegem una activitat que atè a diferents requisits dels mòduls de dibuix artístic i tècniques d'expressió gràfica als cicles d'escultura i ceràmica, gràfica impresa i assistent al producte gràfic imprés, amb diferents objectius pràctics i pedagògics, que també seran observats a segon de batxillerat, 1er de grau en disseny gràfic i, per suposat, al cicle de còmic. 

 

Es tracta de prendre com a referent gràfic, per un costat, les images promocionals i els fotogrames de les pel·lícules que van servir d'inspiració a Hugo Pratt per a la creació gràfica i literària de Corto Maltese, i els seus dibuixos i observació dels seus recursos tècnics amb línia i taca (obligatori fer servir tinta xines amb pinzell o ploma -donem l'alternativa dels retol·ladors, especialment de punta de pinzell-). Observarem també el seu ús de l'aiguada i l'aquarel·la a il·lustracions promocionals i portades d'àlbums, i fins i tot el disseny gràfic d'aquestes (recursos tipogràfics inclosos) a 1er d'ESDAPC, Còmic, 1er de GM APGI i 1er de CFGS de Gràfica Impresa. A CFGS d'escultura/ceràmica, 2on de Batxillerat i 1er d'ESDAPC, es practicaran aquestes tècniques gràfiques també a les sessions de model del natural i observarem comparativament els resultats.

Com podreu observar als exemples mostrats, es tracta de practicar a classe el dibuix fonamentat a l'alt contrast de valors, és a dir: línia i taca, la tècnica habitual del còmic clàsic, condicionada per les tècniques de reproducció fotomecànica en blanc i negre. La mateixa que observem a autors clàsics com ara Milton Caniff, Will Eysner, etc. tots referents fonamentals per Hugo Pratt i per suposat per a Rubén Pellejero. Inicialment intentem evitar lús de trames de tota mena, així com de degradats o grisos propis de les aiguades i aquarel·les de molts exemples d'en Pratt, tot observant l'ús de la tinta pròpia de la seva època de maduresa, més estilitzada i refinada. Una estètica que va tenir molta influència a autors com Comés o més recentment Frederik Peeters (especialment a "Lupus"). Així doncs, fem pràctiques a classe tot observant l'entorn de l'aula i els mateixos companys, o fent un esforç per reduir els valors tonals als apunts realitzats a partir de models vius. Més tard practiquem les aiguades i les aquarel·les, així com les games cromàtiques característiques d'Hugo Pratt per fer esboços d'il·lustracions de Portades.








 










 







 













 
















































































 

 

Deixem a disposició de l'alumnat un seguit d'exemples de vinyetes i il·lustracions originals d'Hugo Pratt i u recull d'imatges promocionals i fotogrames dels films referencials. Es tracta d'imitar l'estil gràfic de les il·lustracions en reproduir les imatges fotogràfiques.





















 

Oportuna versió de Corto amb els trets físics de Burt Lancaster per Daniella Durisotto

 

 

Però els trets físics i en certa manera els psicològics, aparentment interessats i egoïstes, s'evidencien sobretot en la interpretació que de David O'Keeffe va fer Burt Lancaster a l'esmentada pel·lícula de Byron Haskin inspirada per un llibre escrit a duo basat a la historia real.






















Hugo Pratt











































Hugo Pratt, autor de "Corto Maltese"













Homenatge de Guido Crepax a través del seu icònic personatge Valentina caracteritzada tot suggerint una trobada anacrònica amb el Corto Maltese. Dos clàssics del còmic italià es fonen a una mateixa imatge.




EXEMPLES DE RESULTATS OBTINGUTS PER ALUMNES: