A Dibuix Aplicat al Còmic, al cicle formatiu de grau superior d'aquesta especialitat, a l'Escola d'Art Pau Gargallo de Badalona hem arribat, a l'inici d'aquest segon curs, a l'estudi de l'estructura del crani i la musculatura del cap i del rostre. Ho fem envers la comprensió dels condicionaments físics de les expressions facials alhora que observem diferents aspectes en relació a la identificació de rostres.
Per un costat ens interesen els canvis físics i expressius del rostre, i per altra banda com, per sobre de tot, identifiquem rostres específics independentment de l'expressió que adoptin.
En aquest sentit és força interessant comprendre què fa que un rostre s'asembli a un altre o que algú pugui imitar mitjançant les seves expressions o el domini de la seva musculatura facial un rostre alié, tot jugant amb la nostra percepció.
És per això que hem estructurat una sèrie d'activitats basades en el dibuix ràpid, en el retrat de figures en moviment que "congelem" ocasionalment per a la seva observació metòdica (anàlisi de l'estructura i proporcions de crani, mandíbula, dentadura, arcs ciliars i òrbites oculars, nas, llavis...).
El que fem és, primerament treure apunts de vídeos de personatges coneguts i peculiarment expressius.
Un cop fet això, que indueix l'alumne a un estat d'alerta perceptual màxima, aturem les gravacions en frames gairebé aleatoris per dibuixar amb més cura l'expressió del personatge en pausa, per tal d'establir una mena de catàleg de les seves expression facials.
Hem escollit fragments d'una entrevista a l'escriptor Julio Cortázar i una mítica gravació d'una icònica interpretació de "Ne me quite pas" de Jaques Brel.
És força interessant veure còm els dibuixants passen de captar només expressions sense semblança facial, o, pel contrari, semblança facial amb dificultats d'expressió facial, a retrats que basen la seva semblança en tots dos aspectes alhora.
Hem trobat una font interessant en observar la caracterització de personatges realitzada per certs actors especialistes en la imitació facial mitjançant el domini de la seva musculatura facial. Si en Frank Goshlin es va fer famòs als anys 60 per les seves imitacions de Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rod Steiger o Marlon Brando, entre d'altres, no hi ha dubte que el refrent recent d'aquesta habilitat, ja des d'els seus inicis, és Jim Carrey. Ens hem servit d'unes actuacions de Carrey per pausar el video i observar frame a frame la seva particular gimnàstica facial i la seva capacitat expressiva per evocar i fins i tot reproduir rostres famosos i variats.
Un cop feta aquesta pràctica, els alumnes han hagut de cercar imatges dels personatges impostats per Carrey i dibuixar-los per tal de comparar els resultats, i, tot anant una mica més enllà, van haver de dissenyar un personatge propi, definint els seus trets i proporcions bàsiques amb un mínim de tres vistes del seu cap i aplicar-hi les expressions observades a les pràctiques precedents. Us oferim exemples dels resultats i, a més, una selecció d'enllaços a articles que hem elaborat amb anterioritat i que creiem rellevants per estudiar aspectes expressius del rostre a través de diferents disciplines artístiques.
Animalidad y parecido. Rostro y vestimenta. (analogía y parecido a lo largo del mundo por Hans Eijkelboom)
Animalidad y parecido. Las mujeres se acaban convirtiendo en sus madres y otros tópicos perniciosos.
Animalidad y parecido. Identidad e identificación afectiva del propio rostro. La original idea del fotógrafo Scott Chasserot.
Identificación de rostros y parecido a través del retrato fotográfico. Joan M. Urrios y su Ortopedia Fotográfica.
Arte y percepción: dibujar a ciegas.
De nuevo un proyecto fotográfico sobre la simetría de los rostros, por Alex John Beck
Animalidad y Parecido. Identificación de rostros. Caracterizaciones hiperrealistas. Noel Cruz y Paolo Ballesteros.
Animalidad y parecido. Iconicidad del rostro en los autorretratos de Annelies Maria Francine
Hiperrealismo sexual. Animalidad humana y reproducciones naturalistas.
Acerca de "el origen fisonómico de nuestros rostros". Analogía y parecido. Identificación de rostros en proyectos fotográficos.
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3441271/Proof-woman-turns-mother-suspect-fascinating-picture-experiment-five-mums-daughters-face-disconcerting-truth.html?ito=social-facebook
http://www.dailymail.co.uk/home/search.html?s=&authornamef=Jill+Foster+for+the+Daily+Mail
http://www.boredpanda.es/parecidos-madre-hija/
http://mafa-elanimalinvisible.blogspot.com.es/p/animalidad-y-parecido.html
http://mafa-textoinvisible.blogspot.com.es/p/analogia-y-parecido_19.html
http://www.francoisbrunelle.com/web/projet_en.html
http://www.geneticportraits.ca/
http://cristiangirotto.com/lenfant-extrieur