Páginas

viernes, 24 de abril de 2020

Activitats amb càmera tècnica. Gran format i sistemes flexibles. Observació de la Llei de Scheimpflug.


Exemples de treballs d'alumnes experimentant les possibilitats òptiques dels sistemes flexibles amb càmeres de banc òptic, càmeres de gran format o càmeres tècniques.

Realitzats al context del mòdul de Tècnica Fotogràfica al segon curs del cicle de Fotografia a l'Escola d'Arts Plàstiques i Superior de Disseny Serra i Abella de l'Hospitalet de Llobregat.

Pràctiques d'iniciació coordinades pel professor "Mafa" Alborés















asociación de imagen y posición de cámara incorrecta













viernes, 3 de abril de 2020

Moviment en la immobilització i el confinament. La Fotografia a el servei de la gràfica interactiva per documentar la crisi sanitària des dels estudis artístics.

Adrián Martínez

Mentre el temps passa amb indiferència a l'exterior, tot just reaccionem a la rapidesa amb què hem assimilat que el món s'hagi posat a l'inrevés. 

Adrián Martínez
Adrián Martínez
La nostra frenètica activitat industrial i urbana està parciamente paralitzada, com si hagués sofert un ictus, i en la nostra paràlisi veiem el món des de les nostres finestres, des dels nostres balcons, des d'una nova escala de temps, impregnats de moments quotidians que abans passaven a tota velocitat en la voràgine de la rutina i que ara vivim com la detenció o la dilatació d'un instant. 

Què és, si no, la fotografia? 


Adrián Martínez
I què han portat els nous temps de tecnologia digital, de superproducció i superconsumo d'imatges a la fotografia?  

Què significa estudiar fotografia avui en dia?  

Què suposa ensenyar fotografia avui en dia? 

En plena pandèmia de virus biològics, penjats de les xarxes que remostregen el món fragmentàriament, digitalment, afectats per pandèmies de virus informàtics, a cavall entre la detenció i la mobilització. 

Adrián Martínez
Els alumnes de gràfica interactiva de l'EASD Pau Gargallo de Badalona han arribat a aquesta Unitat Formativa que resa: Fotografia aplicada a projectes de l'especialitat

La immobilització ha planat sobre nosaltres i els estudiants ho han plasmat així: 

Sara de Lira
Des del confinament. 

Des de la detenció. 

Des de la resistència. 

Des de la compressió, la detenció i la dilatació d'el temps.

Adrián Martínez

Adrián Martínez

Natalia Adalid

Natalia Adalid

Natalia Adalid

Sara de Lira

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Sara de Lira

Sara de Lira

Sara de Lira

Sara de Lira

Sara de Lira

Natalia Adalid

Nerea Micaelo


Entrades relacionades:


Posibilidades expresivas del GIF animado. Distinción entre el formato y el género artístico a través de la fotografía. GIF animado fotográfico, Cinemagraph, GIF animado con fotografías y videos guardados como GIF animado.

Reivindicar el cinemagraph como género fotográfico. El Gif animado como soporte.

Reivindicando el cinemagraph como género fotográfico. El GIF animado como soporte (II)

El cinemagraph como género fotográfico. Posibilidades del GIF animado como soporte.

GIF animado como soporte y como género fotográfico: cinemagraph

El GIF animado como género artístico. Diseño 3D y movimiento (fotografía y escultura virtuales) por DarkAngelØne.

GIFs animados de Nicolas Montserrat y la reivindicación de Romain Laurent y Bill Domonkos como indiscutibles referentes de la sublimación del género.

jueves, 2 de abril de 2020

El fotomuntatge com a eina didàctica en fotografia


Adrián Martínez
 Fotomuntatges d'alumnes en EASD Pau Gargallo de Badalona.

Rostres que no existeixen.

La fotografia ja no reprodueix la realitat, sinó l'aparença que va tenir, al seu dia, de reproduir-la, de manera que ja tan sols la representa.
Adrián Martínez
 Una pràctica bàsica consisteix en escollir diferents fotografies pròpies o alienes amb un angle i qualitat d'il·luminació semblants, amb un equilibri de color, una atmosfera cromàtica, semblant. Fins i tot amb una nitidesa, contrast i resolució semblants per combinar-les en forma de collage o fotomuntatge digital de tal manera que s'integrin sense haver de fer gaires ajustaments als diferents paràmetres indicats per donar la sensació visual de formar part tots els elements de la mateixa escena.
Adrián Martínez
 Amb això el que pretenem és que els alumnes entenguin d'on vé la llum, i si aquesta és dura o difusa, filtrada o rebotada, si es veu afectada per cap mena de cromatisme ambiental, si els objectes es veuen més o menys enfocats segons la seva distància aparent al pla d'enfocament, etcétera.
Adriana Vallespí
 Un cop els alumnes s'han acostumat a descriure els aspectes òptics, compositius, cromàtics i lumínics d'una escena fotogràfica, tenen millor criteri a l'hora d'escollir peces o fragments d'altres escenes que puguin oferir coherència i versemblança, i s'en adonen d'allò que cal reajustar d'una i d'altra per tal d'optimitzar l'esmentada coherència. Sobre aquestes línies, veiem un exemple que funciona força bé en principi, però que a la imatge del fons (esquerra) la saturació de blaus i vermells és més alta i al muntatge final s'ha baixat una mica, tal i com s'ha pujat a la imatge de l'ocell, originalment més desaturada i verdosa, fent ajustaments d'equilibri de color i tó/saturació amb Photoshop per entendre millor el funcionament d'aquests paràmetres.
Carla Muñoz



Judith Martínez
Tot i que no es tracta d'un repte estrictament creatiu, sinó més aviat analític i tècnic en l'observació dels trets característics de les imatges observades, es poden aconseguir resultats força expressius, com a la imatge superior, on es va introduïr la imatge del gos sota el dosel rocós de manera que, de cop i volta, la percepció de la seva presència canvia i es centra a la seva mirada, que es torna salvatge gràcies al context. De fet, l'ombra projectada sobre el seu cap no es produeix a la fotografia original.

A la imatge inferior, si la observem amb cura, ens adonem que la direcció de la llum no coincideix entre les flors i el colibrí, però gairebé no ho apreciem perqué hi ha molta coherència cromàtica i ambiental que coincideix amb el fons desenfocat que té al darrere, afectat per una il·luminació reflectida difusa, quan, en realitat, les flors a la seva vora reben una llum dura des de la dreta de la imatge, gairebé a contrallum, mentre l'ocellet rep una llum gairebé zenital, difusa, lleugerament des de l'angle esquerre superior de l'enquadrament. Tot i així, al primer cop d'ull l'integrem a l'escena potser per una associació no només cromàtica (que harmonitza pels blancs, verds i rosats que veiem tant al colibrí com a les plantes i flors del seu voltant) i també, segurament, per la predisposició psicològica a associar l'idea de colibrí a la de flor, tingui coherència biogeogràfica o no (per a això ja necessitariem l'opinió d'un biòleg o d'un ornitòleg, o potser d'un botànic).

Judith Martínez


 
Maite Mesa

Maite Mesa
Santiago Pizarro

El fotomuntatge serveix als alumnes per observar els factors que defineixen la il·luminació, l'enquadrament, la qualitat i l'equilibri de color d'una escena. Quan són coincidents entre diverses imatges, és factible fer un fotomuntatge coherent i versemblant. Amb això es poden realitzar escenes fotorealistes però impossibles, tot fent creïble allò evidentment fantàstic o impossible, o, de contra, presentar-nos les imatges com aparentment vulgars o anodines malgrat el seu caràcter ja fictici un cop editades. Els rostres que veureu a continuació dels sis primers exemples no existeixen. Són mescles i hibridacions de diversos de diferents. Són la versió visual, amb rostre, d'allò que els literats surrealistes denominaven "cadàver exquisit"

Adrián Martínez:

 



 


Maite Mesa
Maite Mesa

Maite Mesa
Aillò que afavoreix la coherència que facilita el fotomuntatge és la mateixa il·luminació de tots els retrats emprats. I és que un cop feta la primera pràctica introductòria, molt lúdica i senzilla però que exigeix una certa observació, es tracta de fer fotos amb un esquema d'il·luminació determinat per una imatge escollida com a fons o fer fotos de diferents subjectes al mateix espai amb la mateixa il·luminació, la qual cosa és una bona excusa per tenir un objectiu a l'hora de practicar diferents esquemes d'il·luminació d'estudi amb retrats i començar a entendre els principis bàsics de la fotometria. En els exemples que veiem sobre aquestes línies s'han provat diferents combinacions de les franjes dels ulls, nas i boca de tres rostres diferents, tot creant tres imatges d'una mena de retrats robot fotogràfics en en realitat no existeixen. L'alumna només ha hagut de fer reajustaments tonals als matissos cromàtics de la pell de les tres persones fotografiades, prou bé com per donar-nos una sensació d'unitat.

La diferència més gran de color, reflectància i textura de la pell del dos retratats a continuació va obligar l'autora de l'exercici a forçar molt més els ajustaments digitals, però el problema més greu que va haver de superar va ser l'intensitat i la direcció del focus de llum i l'absència de llum de farciment reflectida a un dels retrtas utilitzats.


Natalia Adalid
Natalia Adalid


Natalia Adalid
Tot basant-se en el mateix principi dels dos exercicis precedents, els alumnes van haver de combinar dos retrats de persones de diferent edat i aparença física per aconseguir un efecte d'envelliment d'un rostre. Un altre cop es tracta de fer servir el mateix esquema d'il·luminació en totes dues imatges, per tant, per resoldre l'exercici amb èxit, la solució més fàcil és fotografiar tots dos models al mateix lloc i moment, amb la mateixa llum, o fer servir una imatge com a refrent de l'esquema d'il·luminació de l'altre.
Natalia Adalid
Natalia Adalid


Natalia Adalid


Natalia Adalid

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Nerea Micaelo

Sara de Lira

Sara de Lira

Sara de Lira

Adrián Martínez

Adrián Martínez

Adrián Martínez

Adrián Martínez

Adrián Martínez

Adrián Martínez

Adrián Martínez