Páginas

jueves, 25 de mayo de 2023

Atenció a la diversitat a l'aula. Eines digitals com a medi d'expressió gràfica i expressió visual i plàstica esquivant les limitacions

Definició de mesures d'atenció a la diversitat i perspectiva de gènere

 mesures d'atenció a la diversitat i la inclusió la Unitat didàctica. 

 definida la seqüència didàctica, dediquem un espai a explicar, de quina manera aplicarem l'atenció a la diversitat i la perspectiva de gènere a la unitat didàctica

Al nostre dia a dia lectiu sovint hem de donar resposta a les preguntes: 

Com adaptaré la meua UD a l'alumnat present en el meu grup-classe? 

Com puc treballar l'educació en igualtat amb estratègies concretes?

Alumne: R. M. 21 anys.

Discapacitat del 66%

Paral·lisis cerebral. Patiment fetal perinatal que dona la lesió cerebral. Anoxia (falta oxígen) .Ha d’anar acompanyat en transport públic. El curs passat estudia al CEE Pont del Dragó (centre públic d’educació especial.) on es fan Centres formatius adaptats.

A la web de CEE Pont del Dragó hi ha recursos i Materials. Tambe hi ha adaptadors de parla.

Hem demanat un vetllador/a per estar pendent d’ell. Gràcies a la seva presència a l'aula i als seus coneixements, és possible una atenció personalitzada sense consumir en excés el temps de dedicació del professor respecte a la resta de l'alumnat, un grup amb més casos de plans individualitzats per molt diverses raons.

Hem pensat en junta de Coordinació d'aquest cicle si es podría plantejar un perfil més informàtic de les activitats…sembla que és el que pot dominar més….

Ens plantegem que hauriem de triar les assignatures a partir de les seves NEE.

Un docent del seu centre anterior ens explica el cas i el que es pot plantejar en el cas d’adaptacions curriculars.

L'alumne te molt afectada la part  de la parla, però amb un cert esforç inicial i una certa adaptació mútua és possible una comunicació didàctica, constructiva i un tracte personal força normal tot i tenir sempre en compte les seves particularitats. 

Les seves limitacions motrius, visuals i cognitives no impedeixen un cert aprofitament dels continguts exposats i practicats a classe, tot prioritzant els objectius capa a una certa personalització de la seva particular estètica.Tot i no assolir els objectius habituals d'aquest mòdul, l'alumne s'enriqueix d'una sèrie d'activitats d'observació que amplien l'abast dels seus raonaments sobre el mon que l'envolta. Aquest alumne ha vist obstaculitzat el seu ingrés en estudis reglats tot i voler fer-ne d'humanístics. En ser derivat pel departament d'ensenyament cap a estudis artístics, l'Escola d'Art Pau Gargallo li dona l'oportunitat d'experimentar amb els requisits per superar uns estudis de Grau Mitjà que el puguin permetre, potser, accedir a altres estudis més adequats no només a les seves capacitats, sinò també a les seves preferències personals.


 

Material didàctic i activitats desenvolupades (per a R. M.)

 

veure:

NOUS EXEMPLES DE TREBALLS D'ALUMNES (GRAU MIG D'ASSISTENT AL PRODUCTE GRÀFIC IMPRÉS -DIBUIX ARTÍSTIC-, BATXILLERAT ARTÍSTIC I GRAU SUPERIOR DE GRÀFICA IMPRESA -TÈCNIQUES D'EXPRESSIÓ GRÀFICA-). ANÀLISI I REPRODUCCIÓ DE VALORS TONALS/ESCALA DE GRISOS D'UNA IMATGE FOTOGRÀFICA . EASD Pau Gargallo de Badalona

Tot seguint els paràmetres indicats a l'ordre de l'activitat reflectida amb exemples didàctics a la pàgina corresponent d'aquest mateix blog.

Es recomana contextualitzar aquesta activitat tammateix al mòdul de tècniques d'expressió gràfica a primer curs del CFGS de Gràfica Impresa 









 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasques desenvolupades:































































































 

 

 

 

Estudis amb eines digitals d'espai i composició mitjançant l'observació de bodegons a l'aula. 

Interpretació gràfica de l'espai com a alternativa a la realització de dibuixos del natural.




 
Estudis amb eines digitals d'espai i composició mitjançant l'observació d'objectes a l'aula. Interpretació gràfica de les formes i els volums com a alternativa a la realització de dibuixos del natural.




 

 

 

 

 

 

 

 

Estudis amb eines digitals d'espai i composició mitjançant l'observació de bodegons a l'aula. Interpretació gràfica de la composició a l'espai gràfic com a alternativa a la representació de la llum i dels valors tonals bàsics (freds i càlids)



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Estudis amb eines digitals d'espai i composició cromàtica. 

El color mitjançant l'observació de bodegons a l'aula. Interpretació gràfica del color i la seva relació amb la interpretació de formes com a figura o com a fons. Alternativa a la realització de dibuixos del natural i esboços en color amb tècniques humides.











veure

ANÀLISI DE LA COMPOSICIÓ CROMÀTICA D'UNA IMATGE SEGONS EL MODE CMYK

Acolorir imatges monocromàtiques subexposant o sobreexposant selectivament els canals CMYK a Photoshop. Estudi de la mescla sustractiva. Comprensió de la quatricromia.




Anàlisi de la composició cromàtica d'una imatge. Expressivitat del color. Els modes de color i els canals cromàtics a la Imatge digital.

Games cromàtiques i les seves qualitats expressives.








veure:

Més mostres de treballs d'alumnes en torn a l'observació dels recursos tècnics i estilístics al Corto Maltese d'Hugo Pratt.
































Anàlisi i observació de l'espai arquitectónic interior ie exterior. Espai i volum. Perspectiva i percepció visual.








 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Observació de formes de la natura. Il·lustrar un herbolari. 

Alternativa als apunts a mà alçada del natural. Observació dels contorns i les línies pròpies de lús de la tinta i observació de la composició per àrees de color.









Anàlisi de la composició cromàtica d'una imatge. Expressivitat del color. Els modes de color i els canals cromàtics a la Imatge digital. Composar anteposant el color al dibuix. Diferencia entre pintar i acolorir.







ALTRES EXEMPLES D'INTERÉS EN RELACIÓ A ALTERACIONS, O POTSER SENZILLAMENT ALTERNATIVES, DE LA PERCEPCIÓ AUDIOVISUAL

El hermano Dalton y la ceguera cromática, por Dani García.

En el Festival Blanc de diseño gráfico de Cataluña dos proyectos de la Escola d'Art Serra i Abella (l'Hospitalet de Llobregat), donde trabajo, han sido seleccionados. Uno de ellos reclama especialmente la atención del Animal Invisible por constituir un interesante estudio gráfico sobre los límites de nuestra percepción del color. Se trata de "El germà Dalton"  - "El hermano Dalton"- (un título referido tanto al descubridor de uno de los síndromes más comunes de acromatopsia como a los famosos hermanos asociados como banda de forajidos en el salvaje Oeste americano e inmortalizados en las historietas de Lucky Luke por Goscinny y Morris), un proyecto de Dani García quien, interesado por el caso de daltonismo de su propio hermano, se puso muy en serio a indagar gráficamente en el alcance de las limitaciones cromáticas para la interpretación de mensajes visuales en publicidad gráfica y diseño. Podéis visitar la página original del proyecto aquí enlazada o echarle al menos un vistazo al extracto que os ofrecemos a continuación.

Festival Blanc de disseny gràfic de Catalunya.

Dani Garcia ha estat seleccionat en l'apartat de projectes finals, amb el projecte 'El germà Dalton', un treball al voltant de la percepció del color, el daltonisme i el disseny gràfic. L'enhorabona a tots per l'èxit i la repercussió dels projectes.

https://www.behance.net/gallery/18569565/El-germa-Dalton
http://serraiabella.blogspot.com.es/2014/10/alqvimia-lart-de-la-seduccio-i-el-germa.html


ENLLAÇOS D'INTERÈS (ENTRADES RELACIONADES):

 

PERCEPCIÓ I Llenguatges del Disseny i Aplicacions I (primer semestre alumnes Grau de Disseny ESDAP Catalunya/Campus Pau Gargallo)

 

 

Realisme fotogràfic y foto-realista: veure Chuck Close

 

Chuck Close

 

http://chuckclose.com/

 

Trama óptica: ver Nadia Guthmann. Traslapo, escultura y animales.

 

Mostra de Treballs i Activitats desenvolupades a >Dibuix Artístic de 1er del Cicle Formatiu de Grau Superior de Còmic durant el curs 2020-21 a la EASD Pau Gargallo de Badalona

 

 

Máqinas de ver. Máquinas de dibujar. La sombra de la Rejilla Albertiana.

 

El dibujo como transmisión de información naturalista. Conflictos entre reproducción y representación.

 

Còmic 3D. Imatge 3D i fotografia estereoscòpica aplicada al còmic i la il·lustració

 

Llenguatges del Disseny i Aplicacions I: mostres d'activitats. Observant les possibilitats de la línia i les xarxes modulars al disseny gràfic. L'efecte Moiré: conèixe'l per evitar-lo i aprofitar-lo segons les circumstàncies.

Representar animales y reproducir animales. Telmo Pieper revive sus dibujos infantiles desde la estética fotorrealista.

Representació Gràfica d'un Arxiu Sonor. Propostes d'alumnes. PERCEPCIÓ I Llenguatges del Disseny i Aplicacions I (primer semestre alumnes Grau de Disseny ESDAP Catalunya/Campus Pau Gargallo) Curs 2022-23

 

Més mostres de treballs d'alumnes en torn a l'observació dels recursos tècnics i estilístics al Corto Maltese d'Hugo Pratt.

 

 

Exemples de treballs d'alumnes del curs 2022-23 ESDAPC Campus Badalona. Percepció visual i experimentació amb il·lusions òptiques i les seves possibiltats expressives i gràfiques. Esteroscòpia i percepció visual. Trames de línies i trames òptiques. Xarxes modulars.

 

 

Altres Enllaços d’interés:























GRAU SUPERIOR DE CÒMIC per Mafa Alborés

 PROGRAMACIÓDIDÀCTICA DEL MÒDUL “TÈCNIQUES D’EXP...

 

 PÀGINES DEL BLOG-CLASSE EMPRAT COM A PUNT DE RECERCA DE REFERENTS, TEMES DESENVOLUPATS I EXEMPLES D'AUTORS RECONEGUTS I D'ALUMNES DE CURSOS PRECEDENTS. ACCÉS A PROGRAMACIONS I ALTRES EINES ACADÈMIQUES




No hay comentarios:

Publicar un comentario